0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Depremin merkez üssü İtalya!

İtalya’da Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’nın teknik hükümeti kurmakla görevlendirdiği Cottarelli’nin parlamentodan güven oyu almasına zor gözüyle bakılıyor, yani ağustos ayında erken seçim olasılığı güçlendi. 

İtalya’da 4 Mart’ta yapılan ve hiçbir parti veya ittifakın tek başına hükümet kurmaya yetecek oyu alamadığı seçimin ardından 86 gün geçmesine rağmen, ülkede hükümet kurma sorunu devam ediyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Masasının eski şefi ve ekonomist Cottarelli’nin kurması muhtemel hükümetin, parlamentoda güvenoyu alamayacağı öngörülüyor. 

Şu ana kadar Cottarelli hükümetini destekleyeceğini açıklayan tek parti, mevcut hükümetin büyük ortağı sol görüşlü Demokrat Parti (PD) oldu. İtalya’da siyasi krizin derinleşmesinin arkasında yatan asıl sebep EKONOMİ. 

AB ülkeleri son beş yıldır kendi aralarında görüş ayrılıkları yaşadığı gibi dağılmalar da zaman zaman gündeme geliyor. Her yaz olduğu gibi Avrupa sokakları yine protestocuların olacak. Fransa, İtalya gibi ülkeler siyasi krizlerden çok ekonomik krizleri  gündeme getirebilir. 

EUR/USD paritesi ve İtalya devlet tahvillerinde yaşanan sert satışlar, dolar varlıklarının güçlenmesine neden oldu. ABD 10 yıllık tahvil faizleri %3,34 dolar endeksi ise 97,74 seviyesine yükseldi.  

Ancak bu krizin piyasalara yansımasında bir tuhaflık var ! 

Mesela; dolar varlıkları değer artışlarını sürdürmesi gerekirdi, TL’nin değer kaybetmesi gerekirdi, altın fiyatlarının ise yükselmesi gerekirdi. Ancak bu beklentiler tam olarak karşılanmıyor. Gelişmekte olan diğer ülkeler durum beklendiği gibi olabilir. 

Türkiye’de döviz kurlarında agresif yükselişler yaşandığından şimdi sıra TL’nin yeniden değer kazanmasına geldi. Yani dolar, avro ve altın fiyatlarında tekrar agresif yükselişler beklememek gerek. Özellikle haziran ayının yarısına kadar döviz kurlarında ve altının gram fiyatında sert düşüşler, borsa da yükselişler görürseniz şaşırmamak gerek. 

Bu düşüşleri alınan tedbirlerin geçici etkisi, kâr alım ya da satımları, düzeltme hareketleri olarak değerlendirmemiz gerek. Sabırla TL’de bekleyenlerin üzülmeyeceği bir döneme giriyoruz.  

2018-2019 yılı çok hasarlı depremlerin olacağı yıllar olacak!  

Hazırlıklı olmakta fayda var... 

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX